Niets te klagen maar toch

Een aantal maanden geleden kwam Bert (niet zijn eigen naam) met de vraag om een opstelling. Hij had van een vriend gehoord dat hij er veel aan had gehad. Hij dacht het wel iets voor hem was ook al ging het heel goed met hem. Dus niets te klagen maar toch.

Hij had na het afstuderen snel een baan gevonden en was gaan samenwonen met zijn vriendin. De baan was oke, collega’s waren leuk. Dus niets te klagen maar toch voelde hij zich onrustig en nog niet tevreden. en dat gevoel leek steeds groter te worden.

Aan wie of wat ben je ontrouw als

Op mijn vraag wat maakte dat hij dacht dat een opstelling goed voor hem was, vertelde hij me dat zijn vader een jaar geleden was overleden en hij nog veel verdriet voelde. Misschien speelde het rouwen nog wel een rol met dat onrustige en ontevreden gevoel.

We hebben over zijn vader gesproken en over zijn baan. Na een tijdje gesproken te hebben stelde ik de vraag “aan wie of wat  ben je ontrouw als jij van baan verandert?” Hij had meteen zijn antwoord klaar: Mijn vader!

Wens

Hij vertelde dat zijn vader zijn studie niet had afgemaakt omdat Bert op komst was. Hij was gaan werken. Zijn vader kende ook de onvrede over het werk want hij had eigenlijk als Werktuigbouwkundig ingenieur werk willen doen. Hij heeft zijn wens nooit gerealiseerd. Zijn vader was geen klager maar de onvrede was duidelijk aanwezig in zijn leven.

We hebben een opstelling neergezet. Bert kreeg veel inzichten. Het belangrijkste inzicht was wel dat hij de wens van zijn vader aan het vervullen was. Hij heeft de studie gedaan die zijn vader was begonnen maar niet had afgemaakt. Hij had de baan als projectleider bij een ingenieursbureau waar zijn vader wel had willen werken. Zijn vader was dan ook erg trots geweest op wat Bert bereikt had.

Bert zelf voelde zich niet zo’n doorgewinterde techneut. Hij wilde liever de saleskant op. Hij had zijn master dan ook meer in die richting gedaan, maar werkte nu toch in de techniek. Hij had een goede baan dus niets te klagen maar toch…

Eigen droom

Het verwondert mij elke keer weer hoe veel duidelijk kan worden met een familieopstelling.

Bert liep rechterop toen hij naar huis ging dan toen hij binnen kwam. Hij had zich een ding voorgenomen: zijn eigen droom te gaan leven

Wat een mooie vraag is het: Aan wie of wat ben je ontrouw als …

Een mooie vraag om aan jezelf te stellen als je je afvraagt ”waarom doe ik wat ik doe?”

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over familieopstellingen of een afspraak maken neem contact met mij op.

Dit vind je misschien ook leuk